Трудові ініціативи звернулися до ООН щодо неприпустимості звуження трудових прав в Україні

news image

ГО “Трудові ініціативи” подали звернення до Спеціального доповідача ООН з питань прав на свободу мирних зібрань та об’єднань щодо неприпустимості прийняття законопроектів №2681 (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)” та №2682 (“Про страйки та локаути”), які суттєво обмежують свободу на об’єднання в профспілки, підривають правові основи діяльності профспілок в Україні, а також звужують зміст та обсяг існуючих трудових прав загалом.

“Дані законопроекти узаконять обмеження прав профспілок та втручання у діяльність профспілкових організацій, усунуть базові гарантії трудових прав працівників, запровадять локаути, а також ускладнять процедуру проведення страйків. Законопроекти №2681 та №2682 завдадуть непоправної шкоди правам людини в Україні і праву на свободу об’єднань у профспілки зокрема.

Цілеспрямоване послаблення профспілкових організацій призведе до поглиблення нерівності та зниження реальних зарплат, оскільки профспілки втратять важелі впливу на розподіл прибутків підприємств. 

Ми закликаємо Спеціального доповідача ООН з питань прав на свободу мирних зібрань та об’єднань звернутися до Верховної Ради та уряду України, аби не допустити прийняття небезпечних та неприйнятних законопроектів №2681 та №2682″ – йдеться у зверненні.