Профспілковці та громада обговорюють Трудовий кодекс на прес-конференції ГолосUA

news image

31 липня агенство ГолосUA провело прес-конференцію «Новий Трудовий кодекс: які сюрпризи чекають на українців?», запросивши до розмови провідну юристку ГО “Трудові ініціативи” Олену Михальченко, голову Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, заступника голови Федерації профспілок України Сергія Кондрюка, та директора Департаменту соцполітики Федерації роботодавців України Юрія Кутузова. Учасники заходу обговорювали доопрацьований проект Трудового кодексу України (№ 1658, який наразі готується до другого читання), а саме переваги і недоліки кодексу по відношенню до правової ситуації найманих працівників.

Лідери профспілок зазначили, що багато нововведень у проекті кодексу – не на боці працівників, хоча метою документу і є встановлення балансу між потребами сторін, задіяних у трудовому процесі. «У першому читанні, з 59 зауважень і пропозицій експертів Міжнародної організації праці враховано 22, а 37 не враховано. У останній редакції, близько 30 зауважень враховано, і стільки ж не враховано», за словами Михайла Волинця. Він також не схвалює відсутність публічності та суспільного діалогу щодо пропозицій документу.

Сергій Кондрюк додав, що становище працівників менш захищене, ніж позиція роботодавців, і Трудовий кодекс повинен брати це до уваги як правило і згідно з вимогами міжнародного юридичного стандарту. «Жоден з експертів ще не сказав, що проект сприятиме рентабельності праці в Україні», стверджує Сергій. Приводом для занепокоєння щодо неврахування інтересів профспілок у новому Трудовому кодексі також є звуження прав профспілок через недоопрацювання розділів про трудові спори і колективні трудові договори.

Провідна юристка ГО «Трудові ініціативи» Олена Михальченко вказала перелік підстав, зазначених у кодексі, які дають роботодавцям потенційний привід для звільнення працівника. У роботодавців буде можливість посилатись на невчасне проходження медогляду працівником, або ж порушення «нормальної» роботи юридичної особи. «Такі підстави досить нечітко й розмито визначені у проекті Трудового кодексу. Це може призвести до маніпуляцій» – зазначає Олена.

Прес-конференція ГолосUA – важливий крок для продуктивного соціального діалогу про унормування трудових відносин в Україні. Такий діалог необхідний для удосконалення трудового законодавства та поглиблення обізнаності працівників про свої права та механізми їх захисту.