Відпустка без збереження заробітної плати в умовах воєнного стану

analytic image

В умовах воєнного стану в Україні для працівників, які не можуть вийти на роботу дуже важливо зберегти своє робоче місце. Одним із варіантів це зробити – це відпустка без збереження заробітної плати. Саме тому необхідно, щоб працівники були ознайомлені з правилами її оформлення. 

За загальними правилами відпустка без збереження зарплати тривалістю до 15 календарних днів на рік може надаватися працівнику за наявності у нього сімейних обставин або інших причин для її надання на підставі ст. 26 Закону України “Про відпустки”. 

Проте протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України “Про відпустки”. (ст. 12 ЗУ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”). 

Важливо! На період дії воєнного стану скасовуються обмеження щодо 15-денного терміну надання відпустки без збереження заробітної плати за погодженням між працівником та роботодавцем. Відпустка надається виключно з ініціативи працівника та за домовленістю (за згодою) з роботодавцем.

Правила надання відпустки без збереження заробітної плати

  1. Заява працівника про відпустку без збереження зарплати.

Важливо! Для оформлення відпустки за згодою сторін роботодавець не має право вимагати додаткових підтверджень від працівника, оскільки керівник самостійно оцінює поважність причин для надання працівнику відпустки.

Заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати працівник може надати роботодавцю таким чином:

  • особисто роботодавцю у письмовому вигляді (якщо є така можливість). Заява має містити підставу, наприклад, воєнний стан (дію воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 18 серпня 2023 року строком на 90 діб); дату початку відпустки; тривалість відпустки.
  • відправити на електронну пошту підприємства/керівника (або будь-які месенджери) скановану копію або фото написаної заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати.

Важливо! Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” (тобто з 24 лютого 2022 року), та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану. 

  1. Роботодавець видає наказ, якщо це є можливим, та/або повідомляє працівника (електронною поштою, месенджерами, телефоном). Для видання наказу про надання відпустки без збереження зарплати можна скористатися типовою формою № П-3, затвердженою наказом Державного   комітету статистики від  05.12.2008 № 489. 

Звертаємо увагу! Особливістю надання відпусток без збереження заробітної плати є те, що вони надаються тільки за бажанням працівника. Тому будь-яке примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю. За це роботодавця має бути притягнуто до відповідальності в установленому порядку (лист Міністерства соціальної політики України від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13). Окрім того, у роз’ясненні Міністерства економіки України зазначається, що надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця законодавством не передбачається.

Наголошуємо! Відпустка без збереження заробітної плати не може надаватися примусово. Окрім того, звертаємо увагу, що роботодавець також має право відмовити в наданні такої відпустки, якщо підприємство, де працює працівник, належить до критичної інфраструктури відповідно до частини 2 статті 12 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, яка передбачає, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. До сфер критичної інфраструктури згідно ЗУ “Про критичну інфраструктуру” належать: 

  • водопостачання та водовідведення; 
  • продовольче забезпечення; 
  • охорона здоров’я; 
  • фармацевтична промисловість; 
  • інформаційні послуги; 
  • фінансові послуги; 
  • транспортне забезпечення;
  • оборона, державна безпека; 
  • правопорядок, здійснення правосуддя, тримання під вартою; цивільний захист населення та територій, служби порятунку тощо. 

Важливо! Чи надається відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку на всій території України чи це стосується тільки тих областей, в яких ведуться активні бойові дії? Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” не містять будь-яких територіальних обмежень чи умов щодо надання відпустки без збереження заробітної плати протягом періоду дії воєнного стану.

Звертаємо увагу! Під час перебування у відпустці без збереження заробітної плати не зараховується страховий стаж, оскільки не відбувається нарахування заробітної плати і відповідно немає бази для нарахування єдиного соціального внеску.

author

Катерина Швець

author

Надія Йолкіна

вас може зацікавити

inter

Відпустки: лайфхаки, які варто знати

При реалізації права на відпочинок працівниками часто виникають спірні моменти, нюанси, які необхідно правильно вирішити

inter

Право на відпочинок: інші види відпусток, про які варто знати

Серед категорій відпусток передбачені ще наступні види - творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях, відпустка у зв'язку з профспілковим навчанням, додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності